Procedure for the development of innovative capacity in the MSME "Jara", Sancti Spíritus

Authors

Keywords:

capacity; human resources; innovation

Abstract

ABSTRACT

Introduction: The growing development of the new forms of management implemented in Cuba with the objective of achieving the improvement of the economic and social model, has encouraged the application of science and innovation to the solution of problems and with it, the need to develop the innovative capacity of the main resource that organizations have: human resources.

Objective: To propose a procedure that contributes to the development of the innovative capacity of the human resources of the MSME “Jara”, in the municipality of Yaguajay, in the province of Sancti Spíritus.

Methods: A combined or “mixed” approach was assumed, which implies, from the problem statement, mixing inductive and deductive logic. Direct observation and the survey stand out among the methods, techniques and tools that made it possible to determine the main causes affecting the development of the innovative capacity of the human resources of the MSME “Jara”.

Results: With the application of the eleven training actions, a significant improvement in the operation of the MSME was observed, since both partners and workers have a more accurate diagnosis of the organization, which allows them to achieve greater articulation and alignment of the actions to be developed with the strategic objectives they pursue.

Conclusions: The implementation of the proposed procedure showed favorable results, providing a solution to several of the weaknesses identified in the diagnosis, and corroborated the hypothesis regarding its application to other contexts and forms of management with similar characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Neyler Frank Echemendía González, Universidad de Sancti Spíritus "José Martí Pérez". Sancti Spíritus, Cuba.

Ingeniero Informático. Profesor Auxiliar.

Oliurca Padilla García, Universidad de Sancti Spíritus "José Martí Pérez". Sancti Spíritus, Cuba.

Licenciada en Matemática Computación. Máster en Nuevas Tecnologías para la Educación. Doctor en Ciencias Pedagógicas. Profesor Titular.

Frank Rafael Quesada Espinosa, Universidad de Sancti Spíritus "José Martí Pérez". Sancti Spíritus, Cuba.

Licenciado Contabilidad y Finanzas. Máster en Dirección. Profesor Auxiliar.

References

Asamblea Nacional del Poder Popular (2022). Ley 148/2022. Ley de Soberanía Alimentaria y Seguridad Alimentaria y Nutricional. Gaceta Oficial de la República de Cuba No. 77 del 28 de julio de 2022. https://www.redisla.gob.cu/images/jdownloads/Documentos/goc-2022-o77_Ley_de_soberana_alimentaria.pdf

Canizales Muñoz, L. D. (2020). Elementos clave de la innovación empresarial. Una revisión desde las tendencias contemporáneas. Revista Innova ITFIP, 6(1). 50-69. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7964703

Consejo de Estado. (2021). Decreto-Ley No. 46/2021. Sobre las micro, pequeñas y medianas empresas. Gaceta Oficial de la República de Cuba de 19 de agosto de 2021. https://cuba.vlex.com/vid/decreto-ley-no-46-874596014

Esteche, E., Gerhard, Y. y Escurra, M. L. (2023). Vinculación universidad-empresa para desarrollar innovación – caso de una universidad privada y emprendedores de la ciudad de Encarnación. Estrategia y Gestión Universitaria, 11(2), 1-19. https://revistas.unica.cu/index.php/regu/article/view/2664/4908

García, C. y Molina, A. T. (2023). Nuevas Mipymes en Cuba y rediseño organizacional: una necesidad inmediata. Revista Espacios, 44(2), 61-77. https://www.revistaespacios.com/a23v44n02/a23v44n02p05.pdf

Guelmes Valdés, E. L. y Nieto Almeida, L. E. (2015). Algunas reflexiones sobre el enfoque mixto de la investigación pedagógica en el contexto cubano. Universidad y Sociedad, 7(2), 23-29. http://scielo.sld.cu/pdf/rus/v7n1/rus03115.pdf

Ishikawa, K. (2012). Introduction to Quality Control. Ed. Springer.

Jordán Sánchez, J. C. (2011). La innovación: una revisión teórica desde la perspectiva de marketing. Perspectivas, 14(27), 47-71. https://www.redalyc.org/pdf/4259/425941231004.pdf

Lawson, B. & Samson, D. (2001). Developing innovation capability in organisations: a dynamic capabilities approach. International Journal of Innovation Management, 5(3), 377-400. https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S1363919601000427?srsltid=AfmBOoqSflIiAAzeHsxMwaiiYvsJjiJglwSDfGFM7jnawkKegHA5GSqv

Organización de Cooperación y Desarrollo Económicos (OCDE) y Oficina de Estadísticas de las Comunidades Europeas (EUROSTAT). (2006). Manual de Oslo. Guía para la Recogida e Interpretación de Datos sobre Innovación. Grupo Tragsa. https://read.oecd-ilibrary.org/science-and-technology/manual-de-oslo_9789264065659-es#page1

Pineda López, Y., Escalona Garbey, Y., Vázquez González, A., Nápoles Villa, A. V. y Marrero Fornaris, C. E. (2024). La capacidad innovadora: la clave para un desarrollo sostenible. Revista Científica Cultura, Comunicación y Desarrollo, 9(2), 145-152. https://rccd.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/610/578

Rivadeneira Casanueva, D., Padilla García, O., Castillo Jiménez, D. T., Miranda Expósito, D., García Meneses, R. O. y Ramos Valdés, Y. (2022). Propuesta de ejes, líneas y acciones estratégicas para la producción de alimentos en el municipio de Sancti Spíritus, Cuba. Revista Técnica de la Facultad de Ingeniería, 45(2), 100-110. https://produccioncientificaluz.org/index.php/tecnica/article/view/38021/42366

Urquiola Sánchez, O., Zulueta Torres, O. R. y Llano Rodríguez, R. (2017). La innovación para el desarrollo sostenible. Una experiencia en Cienfuegos, Cuba. Universidad y Sociedad, 9(1), 106-113. http://scielo.sld.cu/pdf/rus/v9n1/rus15117.pdf

Vega Falcón, V., Navarro Cejas, M., Cejas Martínez, M. F. y Abril-Flores, J. (2021). Matriz de Balance de Fuerzas Innovada para la Corporación ANTEX SA en La Habana-Cuba. Revista de Ciencias Sociales, 27(3), 381-393. https://www.redalyc.org/journal/280/28068740024/html/

Villasana Arreguín, L. M., Hernández García, P. y Ramírez Flores, É. (2021). La gestión del conocimiento, pasado, presente y futuro. Una revisión de la literatura. Trascender, Contabilidad y Gestión, 6(18), 53-78. https://www.scielo.org.mx/pdf/tcg/v6n18/2448-6388-tcg-6-18-53.pdf

Published

2025-01-13

How to Cite

Echemendía González, N. F. ., Padilla García, O. ., & Quesada Espinosa, F. R. . (2025). Procedure for the development of innovative capacity in the MSME "Jara", Sancti Spíritus. Márgenes, 13, e1911. Retrieved from https://revistas.uniss.edu.cu/index.php/margenes/article/view/1911

Issue

Section

Artículos de Investigación Original